Boktips


Ibland kan man hitta något stråk i litteraturen som man vill hålla fast vid eller som man känner igen sig i. På den här sidan ger våra terapeuter sina boktips, sidan uppdateras då och då med nya boktips.

  • För dig som vill läsa om att bli förälskad på äldre dagar är Carl-Göran Ekerwalds roman Kom madame fru given. Boken handlar om kärlek och sorg, där han skriver om sin och Sigrid Kahles relation. De fick 1288 dagar tillsammans. (Stephanie Bergh rekommenderar)
  • “Hemligheten – från ögonkast till varaktig relation” av Dan Josefsson och Egil Linge är en bok om hur man kan hjälpa sig själv till att skapa trygga och varaktiga relationer. Byggd på den psykologiska anknytningsteorin hjälper den dig att förstå de mönster du har i relationer, vilka konsekvenser dessa får, samt erbjuder redskap till förändring. (Christine Österlöf rekommenderar)
  • “Orden som befriar” av Marie Cardinal. Boken är en passionerad skildring av hur vi genom att vara ärliga mot oss själva, göra upp med fasta övertygelser och säga hur det är på riktigt till en annan person i en psykoterapeutisk behandling kan få kontakt med och stärka våra inneboende självläkande funktioner. (Cecilia Jarl-Åberg rekommenderar)
  • Franske författaren Justine Lévys skilsmässoroman Inget allvarligt är en bok om kärlekssorg. Boken är en ärlig roman om en separation och fick stor uppmärksamhet i Frankrike eftersom Lévy blev lämnad av Carla Bruni som numera är gift med ex-presidenten Nicolas Sarkozy. (Stephanie Bergh rekommenderar)
  • Dagar utan hunger av Delphine de Vigan. Delphine de Vigan vågar via sin huvudperson Laure trotsa skammen, kontrollen och hemlighållandet som är framträdande psykologiska komponenter i anorexia, ätstörningar och kroppsfixering. En bok om anorexia och vägen till tillfrisknande som många kan känna igen sig i och som bryter ensamheten. (Cecilia Jarl-Åberg rekommenderar)
  • Se nu då av Jamaica Kincaid handlar om ett medelålderspar där barnen flugit ut. Deras liv har varit till synes bra tillsammans men nu har de blivit ensamma i relationen.  (Anette Hamrelius rekommenderar)
  • ”Maken” av Gun-Britt Sundström är en förhållanderoman som handlar om kärlek,  förhållande och hur man kan leva i tvåsamhet och ändå behålla sin integritet, sitt liv och sin egen vilja. Martina vill vara fri, obunden. Gustav vill gifta sig, ha familj. Gustav älskar mer än Martina. (Anette Hamrelius rekommenderar)
  • ”Prioritaire” av Iselin C. Hermann är en roman där själva förälskelsen kan sägas vara huvudpersonen. Den utspelar sig före de nya kommunikationsvägarnas utbredning. (Anette Hamrelius rekommenderar)
  • Bortom nöd lust av Bodil och Susanne Wennberg är en bok som handlar om skilsmässa. (Stephanie Bergh rekommenderar)

Mer läsning


Om du vill ha ytterligare information om psykoterapi använd följande länkar:

[/ vc_column_text]
[/ vc_column] [/ vc_row]